Ετικέτες

Λίγες μέρες πριν να αφήσουμε την βιβλιοθήκη αυτής της πόλης και μεταφερθούμε σε μια άλλη κάπου πολύ πιο μακριά, αναρτώ τα τελευταία βιβλία που διαβάζουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτό του 2014 και παράλληλα ένα παιχνίδι ζωγραφικής σχετικό με αυτά.

1. Το κόκκινο κορδόνι – Βασιλική Νευροκοπλή

IMG_7639

Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη σκληρότητα και καταλήγει να γίνεται τρυφερό ταξιδιάρικο. Ένα βιβλίο για ένα κορίτσι που είχε ένα κόκκινο κορδόνι και ένα αγόρι που ζωγράφιζε ό,τι ήθελε να εξαφανίσει. Ένα βιβλίο που όταν το επέστρεψα στη βιβλιοθήκη η Χ. μου ζήτησε να το κάνουμε ανανέωση και να το ξαναπάρουμε επι τόπου. (απευθύνεται σίγουρα και σε παιδιά δημοτικού)

 

2. Η πολύχρωμη σβούρα –  Κώστας Αρκουδέας

IMG_8220

Μια αρκετά σύγχρονη ιστορία για το πως βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο και κυρίως για το πως θα ήθελαν να τον αλλάξουν. Μια μαγική σβούρα που μαγικά, πως αλλιώς, κάνει τα πράγματα όπως πρέπει να είναι, μια γιορτή. Η ευτυχία μπορει να είναι μεταδοτική και τη συνταγή για το πως, την ξέρει καλύτερα ένα παιδί.

3. Ο τρυφεράκανθος –  Ελένη Πριοβόλου

IMG_7637

Ο τρυφεράκανθος με μπέρδεψε λιγάκι. Η Χ. τον αγάπησε γιατί είναι το στόρι του αδικημένου/αδύναμου που κάνει μια διαδρομή ώστε να βρει δύναμη να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Ενώ το βιβλίο μέχρι ένα σημείο επιτυγχάνει τους στόχους του, στο τέλος δεν δίνει τη λύση που θα έπρεπε να φαντάζει σε ένα παιδί περισσότερο ιδανική, περισσότερο απτή. Δεν χρειάζεται όλα τα βιβλία να έχουν διδακτικό περιεχόμενο, κάποια έχουν, κάποια υπονοούν, κάποια ψυχαγωγούν και κάποια σε ταξιδεύουν. Ο ήρωας της ιστορίας, τα καταφέρνει μόνος του και να βυθιστεί στο άλλο άκρο που τον κάνει ακανθόχοιρο αλλά και να κάνει τη μεταστροφή εκείνη που θα τον δικαιώσει απέναντι στον εαυτό του και σε αυτό που ο ίδιος είναι ήταν και θα είναι πάντα εσωτερικά. Απο αυτή την άποψη, η επίτευξη της αυτογνωσίας απο δική μας προσωπική και μόνο δουλειά είναι εξαιρετικό εύρημα, γιατί το να τα βρεις με τον εαυτό σου πρώτα απο όλα είναι απο τα δυσκολότερα ζητούμενα. Το ταξίδι είναι μοναχικό, δεν έχει συντροφιά, δεν έχει βοήθεια και οι γύρω του δεν απολογούνται, δεν αισθάνονται ενοχές και τον αποδέχονται μόνο όταν γυρίζει και πάλι όπως ήταν αρχικά. Το επίπεδο εκείνο που με κάνει να θεωρήσω τον τρυφεράκανθο καλό βιβλίο υπάρχει, αλλά είναι δύσκολο να το διακρίνει ένα μικρό παιδί.

4. Ο λύκος Ζαχαρίας, θέλει να είναι πάντα πρώτος

IMG_8216

Έχουμε ξαναδιαβάσει μια ιστορία για τον λύκο Ζαχαρία, είναι απλοικές ιστορίες για μικρότερα παιδιά, με χιούμορ και όμορφη εικονογράφηση.

5. Η Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδος – Hodkinson Leigh

IMG_8100

Ωραία εικονογράφηση, ευφυέστατη, με γράμματα που μεγαλώνουν, λέξεις που υπογραμμίζονται, τρέμουν, αλλάζουν χρώματα, τονίζονται…Είναι η συνέχεια απο ένα άλλο βιβλίο το οποίο δεν έχουμε διαβάζει αλλά δεν επηρεάζει σε τίποτα αυτό. Πρωτότυπο στυλ βιβλίου που έχω ξανασυναντήσει σε κάποια καινούρια περισσότερο βιβλία που έχω ξεφυλλίσει, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα παιδί να νιώσει περισσότερη οικειότητα με τις λέξεις και τα γράμματα.

6. Οι καλοί και οι κακοί ιππότες – Αντώνης Παπαθεοδούλου

IMG_7630

Αυτό το βιβλίο το είχα πρώτα σε σελιδοδείκτη τον οποίο μας τον είχαν βάλει δώρο σε ένα βιβλιοπωλείο και τον είχα κρατήσει γιατί μου είχαν αρέσει πολύ οι ζωγραφιές του. Έτυχε η βιβλιοθήκη να φέρει τους καλούς και κακούς ιππότες και να είναι ένα απο τα βιβλία που άρεσαν στη Χ. Δουλεύει όλη η ιστορία επάνω στην αντίθεση των καλών με τους κακούς ιππότες με πολύ χιούμορ και εξυπνάδα.

7. Έλμερ – Ντέιβιντ Μακ Κι

IMG_8088

Ο κλασικός Έλμερ, το πολύ γνωστό αυτό βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός ελέφαντα που θέλει να είναι διαφορετικός απο ο,τι είναι με το να γίνει ίδιος με όλους τους άλλους. Πόσο δύσκολο είναι όμως να γίνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε; Ένα ακόμα βιβλίο που χτυπάει φλέβα στα παιδιά.

8. Αισώπου Μύθοι

.IMG_8092

Τι να πω για αυτό το βιβλίο. Μου αρέσει να επιστρέφω στους μύθους του Αισώπου και σε ό,τι είναι αυτό που λέμε πρώτη ύλη. Αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο δεν απευθύνεται σε παιδιά της ηλικίας της κόρης μου. Δυσκολεύτηκα πολύ να της εξηγήσω τις ιστορίες, πολλές απο αυτές δεν τις διάβασα και όλο αυτό γιατί κάθε σελίδα έχει απο έναν μύθο, προφανώς στην αρχική του μορφή χωρίς κανένα εμπλουτισμό, δηλαδή κάτι που να το κάνει πιο ελκυστικό σε μικρά παιδιά. Κατα τ’αλλά φοβερή εικόνα, καλή περίπτωση για μεγαλύτερα παιδιά και οι εκδόσεις Κόκκινο παραμένουν απο τις αγαπημένους μου.

9. Ένα νανούρισμα για αρκούδες – Benjamin Chaud

IMG_7633

Αυτό το βιβλίο με μάγεψε με τις εικόνες του. Είναι η ιστορία ενός μπαμπά αρκούδου που ψάχνει στην πόλη το αρκουδάκι του και φτάνει μέχρι την όπερα για να το βρει. Το διαβάσαμε πολύ γιατί έχει και ένα εύρημα, σε κάθε σελίδα προσπαθείς να εντοπίσεις το μικρό αρκουδάκι και δεν είναι πάντα απλό..

10. Ο μικρός γυρίνος στον μεγάλο κόσμο – Τζουλιάνο Φέρρι

IMG_7627

Αυτό είναι ένα διδακτικό βιβλίο αλλά με έναν τρόπο που δεν το κάνει απωθητικό. Μιλάει για τη μοναδικότητα και για το πως το να θέλεις κάτι που δεν έχεις/είσαι μπορεί εκτός απο βασανιστικό να μην είναι και καθόλου πρακτικό. Approved!

11. Ο βάτραχος κι ο ξένος –  Μαξ Βέλθουις

12. Ο βάτραχος είναι βάτραχος –  Μαξ Βέλθουις

IMG_7625IMG_8221

Ο Μαξ Βέλθουις, απο τους πιο γνωστούς Ολλανδούς εικονογράφους παγκοσμίως, τα έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε πάρα πολλές χώρες και έχει βραβευτεί με το βραβείο Άντερσεν. Η σειρά με το βάτραχο είναι αγαπημένη και χωρίς πολλά πολλά πραγματικά μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών. Χωρίς να είναι απλοϊκά, θίγοντας θέματα σοβαρά, πετυχαίνουν νομίζω να αρέσουν και σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.

13. Το σποράκι ταξιδεύει -Eric Carle

IMG_7623

Αυτό το βιβλίο σε ταξιδεύει στο ‘δρομολόγιο’ που κάνει ένα σποράκι μέχρι να γίνει φυτό. Είναι αυτό το ένα σποράκι που καταφέρνει να επιβιώσει γιατί κάθε σελίδα έχει και απο μία δυσκολία. Εξαιρετικό.

14. Ο μικρόθ πρίγκιπαθ – Alice Briere Haquet

IMG_7620

Για εκείνες τις γλυκές προφορές που τα Σ γίνονται Θ έρχεται ο μικρόθ πρίγκιπαθ για να αλλάξει τους νόμους του μόνο κάτω απο ειδικές συνθήκες. Μια πολύ ωραία δουλειά, ένα βιβλίο οριζόντιο με πρωτότυπο γραφιστικό στυλ.

 

15. Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι – Stephens Helen

IMG_8090

Εννοείται και όλοι καταλαβαίνουμε οτι ο τίτλος είναι τόσο πιασάρικος που δεν γίνεται να μην το ζητάει και να το ξαναζητάει. Έ, είναι ένα βιβλίο για το πως να κρύψεις ένα λιοντάρι και κάτι άλλα που συμβαίνουν όταν αυτό φεύγει και στο τέλος, έχει ένα κουλό τέλος, που το λιοντάρι βραβεύεται, βασικά δεν έχει σημασία γιατί ο ΤΙΤΛΟΣ κάνει πάταγο και μερικές φορές τα παιδιά δεν θέλουν και τίποτα άλλο αρκεί ένα παιδάκι να αγκαλιάζει ένα λιονταράκι και να του λέει «δεν σε φοβάμαι».

Κάπως έτσι και με αφορμή αυτό το βιβλίο, ξεκινήσαμε το παιχνίδι με τις ζωγραφιές.  Ζωγραφίζω μια εικόνα απο κάποιο βιβλίο και η Χ. πρέπει να βρει απο ποιό βιβλίο είναι και μετά αν θέλει να το χρωματίσει.

IMG_8028

16. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΣΑΝΟ!

ΜΙΑ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΣΗ

IMG_8222

Ζητώ απεγνωσμένα βοήθεια, μια κάποια λύση για το πως να ξεφύγω απο αυτό το βιβλίο που έχει στοιχειώσει μέρες, μεσημέρια και νύχτες. Θέλει οπωσδήποτε να το αγοράσουμε και σε περίπτωση λέει που δεν το βρούμε πρέπει να το ψάξουμε στο ίντερνετ.

Εκπέμπω sos για αυτό το βιβλίο που αυτό που κάνει είναι να ρίχνει τη Χ. κάτω απο τα γέλια (έχω βάλει το χεράκι μου και έχω βγάλει τα ματάκια μου γιατί της το διαβάζω με έναν συγκεκριμένο τρόπο αλλά οκ ας το ξεπεράσουμε αυτό κάποτε!). Έχει ακριβώς τη φιλοσοφία βιβλίου με επαναλήψεις που σε κάθε σελίδα προστίθεται μια ακόμα πρόταση. Δεν ξέρω τι άλλο να πω απλά οτι αυτο το αστείο πρέπει να τελειώνει…

IMG_8145

αυτά, γιατί λέει θέλει λίγο λίγο να το ζωγραφίσω όλο-το βιβλίο-. Τελείωσε! Η Χ. θα μεγαλώνει και θα έχει απανωτές ματαιώσεις του τι μπορεί να κάνει η μαμά της , του πόσο απλή θνητή και κανονική είναι.

Άλλες ζωγραφιές μας είναι η Μαραλά (πόσο το αγαπάμε αυτό το βιβλίο και θα το αγοράσουμε σίγουρα)

IMG_8235

και οι μαγικές μπαλαρίνες

IMG_8032IMG_8035

υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσεις ένα βιβλίο και να κάνεις παράλληλες δραστηριότητες με αφορμή αυτό ή μαζί με αυτό, όπως το να αλλάξεις το τέλος, να διηγηθείς αλλιώς την ιστορία ή ακόμα και απλά να τη διηγηθεί με δικά του λόγια ένα παιδί γιατί σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά όταν είναι τόσο μικρό, να κάνεις θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς με την ιστορία, να ζωγραφίσεις όπως εμείς και πολλές πολλές ακόμα ιδέες, που ακόμα κι αν κοιτάξεις σε διάφορα blogs μπορείς εύκολα να βρεις.

Αυτά με τα βιβλία προς το παρόν, η επόμενη ανάρτηση για βιβλία θα είναι αλλιώς και απο αλλού..