Ετικέτες

Ο τίτλος δεν παραπέμπει σε βιβλία που διαβάζονται δίπλα στο κύμα με την αλμύρα να σου χαϊδεύει τα μαλλιά. Είναι μόνο, τα βιβλία με τα οποία καταπιανόμαστε τις καλοκαιρινές (;) αυτές μέρες – για παράδειγμα τις τελευταίες τέσσερις ώρες βρέχει ασταμάτητα, με διαστήματα που περιέχουν χαλάζι, κεραυνοβροντές και φανερές παραπομπές σε apocalyptic movies (χρόνος γραφής αυτού του πόστ, δυο μέρες πριν 🙂 . Αυτά με τα καιρικά, ξεκινάω τη λίστα και είμαι χαρούμενη γιατί μέσα σε αυτά υπάρχουν και πολύ καινούργια και όμορφα βιβλία.

1.Μαραλά, η μάνα των παραμυθιών

IMG_7197

 

IMG_7198

Αυτό που σε τραβάει σε αυτό το βιβλίο με την πρώτη ματιά είναι το απίθανο εξώφυλλο. Η εικονογράφησή του όντως παραμυθένια και είναι ο λόγος που η Χ. διάλεξε τη Μαραλά και την κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της στη βιβλιοθήκη. Εξίσου όμορφη είναι και η ιστορία, η οποία έχει αυτό το ηρεμιστικό του βιβλίου για καληνύχτα.

 

2. Όταν ο λύκος πεινάει

IMG_7024

IMG_7026

IMG_7027

IMG_7028

Ο Εδμόνδος Ευπατρίδης, λύκος μοναχικός, θέλει να φάει ένα κουνέλι και ξεκινάει να το βρει στην πόλη. Ένα βιβλίο που η Χ. ήθελε να της διαβάζω κάθε βράδυ και που η αισθητική του είναι πολύ μπροστά.

 

3. Ποιος φοβάται τον Μπαμπούλα;

IMG_7014

IMG_7017

Ο μπαμπούλας ειναι το δεύτερο βιβλίο με το οποίο κόλλησε η Χ. Ένα λίγο περίεργο βιβλίο, όχι γιατί τελικά ο μπαμπούλας δεν είναι και τόσο μπαμπούλας (τουλάχιστον για τον Άντον το αγοράκι της ιστορίας), αλλά γιατί «τσιμπάει» τόσο όσο για να είναι φοβιστικό χωρίς όμως να είναι στην ουσία του. Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι εκείνοι οι ενήλικες που ρίχνουν φοβέρες στα μικρά παιδιά.

4. Αντίο Καλτσούλη

IMG_7193

 

IMG_7194

Όμορφο βιβλιαράκι. Το πήραμε πριν λίγες μέρες, ωραίες ζωγραφιές, ωραία χρώματα απο εκδόσεις που έχουν γίνει απο τις αγαπημένες μου. Απο τη μέρα που το δανειστήκαμε θέλει τον Καλτσούλη μια φορά ανάγνωση την ημέρα.

5. Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν’ αλλάξει χρώμα

IMG_7195

IMG_7196

Ένα παραμυθάκι για το πόσο σημαντικό είναι να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε και οτι οποιαδήποτε απόπειρα να μοιάσουμε κάτι άλλο μπορεί να είναι απο αποτυχημένη έως αστεία. Ένα βιβλίο και για παιδιά κάτω των τεσσάρων.

6. Το Κάτι Άλλο

 

IMG_6997

IMG_7001

Το Κάτι Άλλο μου άρεσε πολύ. Μιλάει για την μειοψηφία και όλες εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που δεν γίνονται άμεσα αποδεκτοί και που μπορούν ωστόσο να διατηρήσουν τη διαφορετικότητά τους ακόμα και αν δεν ενσωματωθούν, γεγονός που βρήκα εξαιρετικά σημαντικό ως τροπή της ιστορίας. Ένα χάπι έντ διαφορετικό, κάτι άλλο…όμορφο βιβλίο in and out.

7. Ένα δώρο για τον καθένα

IMG_7005

Ένα παραμύθι που μέσα στην απλότητά της σύλληψής αλλά και της εκτέλεσής του είναι θαυματουργό και αυτό γιατί έχει φοβερό γκελ στα παιδιά. Το είχα ακούσει αλλά το είδα και με τα μάτια μου. Μαγικά σχεδόν, το ζητούσε κάθε βράδυ. Επίσης ένα βιβλίο που απευθύνεται και σε μικρότερες ηλικίες.

8. Οι 10 πρώτοι μου πίνακες ζωγραφικής

IMG_7190

IMG_7191

IMG_7192

Θεωρώ πως ένα καλό βιβλίο για τις τέχνες, ειδικότερα για τη ζωγραφική, αφού είναι και μια τέχνη πιο κοντά στα μικρά παιδιά, είναι πολύτιμο γιατί είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσεις μικρούς αναγνώστες που να ενδιαφερθούν για πίνακες ζωγραφικής. Αυτό το βιβλίο το διάλεξε μόνη της και το ξεφυλλίζει όποτε βρίσκει ευκαιρία. Το έχει αγαπήσει και της έχει κάνει εντύπωση ο τρόπος που παρουσιάζονται τα έργα, με έναν τρόπο μυστικό και παιχνιδιάρικο.

9. Τα ξωτικά με μαθαίνουν καλούς τρόπους

 

IMG_6574

IMG_6575

Της κλασικής σειράς με τα παιδαγωγικά μηνύματα. Το συγκεκριμένο βιβλίο αν και βομβαρδίζει σε κάθε σελίδα με κάτι που «πρέπει» να μάθει ένα παιδί για να είναι ευγενικό και να έχει τρόπους, δεν είναι τόσο απωθητικό. Η μικρή πάντως το καλοδέχτηκε.

10. Το Δώρο της Παπλωματούς

 

IMG_6571

IMG_6576

Ήρθε και η σειρά μας να διαβάσουμε το περίφημο βιβλίο με τους επαίνους και τους διθυράμβους. Οι περισσότεροι γνωρίζετε το Δώρα της παπλωματούς που διακρίνεται απο μια εξαιρετική εικονογράφηση την οποία πρέπει να ομολογήσω οτι σε πολλά σημεία δεν έβρισκα απολύτως ταυτισμένη με την ιστορία, ωστόσο ενεργοποιεί τη φαντασία όποιου κρατήσει στα χέρια του αυτό το βιβλίο. Μια ιστορία για την αιώναι μάχη του καλού με το κακό, της καλής και ανιδιοτελούς πράξης, απέναντι στην απληστία που τελικά μετατρέπεται σε ταπείνωση.

 

*Πολλές φορές αναφέρω οτι αυτο έγινε το αγαπημένο βιβλίο της Χ. Να σημειώσω οτι δανειζόμαστε αρκετά βιβλία με συχνότητα περίπου δυο εβδομάδων οπότε υπάρχουν και βιβλία που δεν αναφέρω καθόλου ή δεν αναφέρω επισταμένως οτι τα ζητούσε έντονα η Χ. Δηλαδή, δεν αγαπάει όλα τα βιβλία το ίδιο, μερικά δεν τα δίνει καν σημασία απο την αρχή, άλλα τα βαριέται πολύ πιο εύκολα απο κάποια άλλα, όπως όλα τα παιδιά, πάντως οφείλω να αναφέρω το αν της άρεσαν ή όχι γιατί θεωρώ το ένστικτο και τις επιλογές ενός μικρού παιδιού αλάθητο γνώμονα -με τον οποίο κάποιες φορές βρίσκομαι και αντιμέτωπη. Αλλά όπως έχω ξαναγράψει, το τι μου αρέσει στην προκειμένη περίπτωση δεν παίζει και τόσο ρόλο, η επιλογή είναι δική της εγώ απλά δείχνω έναν κάποιο δρόμο, το που θα σταθεί τελικώς, είναι δική της απόφαση.