Ετικέτες

, ,

Δεν είναι ένα, αλλά δύο. Όμως έχουν ως κοινό στοιχείο τον κύβο. Λέω πως είναι πετυχημένα επειδή η Χ. έπαιξε πολύ με αυτά, τα αναζητούσε και βρισκόντουσαν συνέχεια στον χώρο.
Το πρώτο είναι ο κύβος με τα μέρη του σώματος.

IMG_6449IMG_6451

Το παιχνίδι αυτό υπάρχει νομίζω και σε επιτραπέζιο. Την ιδέα την βρήκα σε αυτό το blog και έχει πλάκα. Μπορούν να το παίξουν και πιο μικρά παιδιά και είναι ένα καλό βοήθημα για να μάθουν τα μέρη του σώματος.
Για να φτιάξω αυτόν τον κύβο, έψαξα στο google για cube printable templates. Αφού εκτύπωσα σε Α4, κόλλησα το χαρτί επάνω σε χαρτόνι για να είναι πιο σκληρό. Έπειτα ζωγράφισα επάνω μέρη του σώματος (κάλλιστα μπορούν να βρεθούν φωτογραφίες και να κολληθούν επάνω στο ζάρι). Στον έναν κύβο έβαλα μέρη του προσώπου περισσότερο, ενώ στον δεύτερο μέρη από τον λαιμό και κάτω για να έχει και νόημα.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο πρώτος παίκτης να ρίξει τα δύο ‘ζάρια’ και ανάλογα με το ζευγάρι που τυχαίνει, να προσπαθήσει να ενώσει τα δύο μέρη του σώματος. Έχει γέλιο, είναι απλό στην κατασκευή και σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που θα ευχαριστήσει το παιδί.

Το δεύτερο παιχνίδι είναι αυτό που εμένα μου άρεσε περισσότερο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν άρεσε στη Χ. Αντιθέτως.
Είναι τα ζάρια με τις ιστορίες.

IMG_6651 IMG_6706 IMG_6711

Φτιάχνουμε πάλι ένα ζάρι. Αυτή τη φορά βρίσκουμε διάφορες εικόνες, εγώ χρησιμοποίησα clip art, τις κόβουμε και τις κολλάμε επάνω στα τρία ζάρια. Προσπάθησα να έχω ένα ζάρι με τους πρωταγωνιστές (π.χ γάτα, αγόρι, μέλισσα), ένα ζάρι με τον τόπο (π.χ. κάστρο, σχολείο, νησί, κούνιες) και ένα ζάρι με αντικείμενα (π.χ ραβδί, παγωτό, παπούτσια, αεροπλάνο) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνει έτσι. Δηλαδή, γιατί όχι ο πρωταγωνιστής να μην είναι κάτι άψυχο.
Ρίχνουμε πάλι τα ζάρια και προσπαθούμε να σκαρώσουμε μια ιστορία ανάλογα με τα στοιχεία που έχουμε τύχει.
Είναι ένα παιχνίδι με πολλές δυνατότητες, όσες και οι συνδιασμοί το. Εξάπτει την φαντασία και δίνει αφορμές για ιστορίες και παραμύθια. Τα παιδιά εκπλήσσουν με το πόσο χρειάζονται το ερέθισμα για να πουν τις δικές τους ιστορίες.

Κάπου εδώ συνυπογράφω οτι τα πιο απλά παιχνίδι είναι και αυτά που τελικά τα παιδιά εκτιμούν περισσότερο. Την μέρα που παιδευόμουν με μια κατασκευή, η Χ. είχε πάρει ένα χαρτόκουτο και είχε βρει αμέσως για αυτό τρεις τέσσερις διαφορετικές χρήσεις παιχνιδιού…