Ετικέτες

, ,

Η κόρη μου τρελαίνεται για τα παιχνίδια με το νερό. Επίσης και για τα χρώματα. Να ζωγραφίζει, να τα ανακατεύει και να τα αναμειγνύει. Όταν βρήκα λοιπόν το παρακάτω πείραμα μέσα σε διάφορα ξένα blogs μαμάδων (εδώ, εδώ κι εδώ), σκέφτηκα ότι είναι ό,τι πρέπει για μας. Μεταξύ μας είχα και εγώ η ίδια μια περιέργεια να δω τα αποτελέσματα. Στ’ αλήθεια έκανα σα μικρό παιδί όταν είδα τα χρώματα να εκρήγνυνται μέσα στο βάζο. Ήταν εντυπωσιακό! Το χαρήκαμε και οι δύο πολύ ενώ η Χριστίνα το πήγε ένα βήμα παρακάτω, σύμφωνα βέβαια με τα δικά της γούστα J

Τα υλικά για τα πυροτεχνήματα στο νερό το πιθανότερο είναι ότι θα τα έχετε στο σπίτι. Χρειάζεστε:

  • Νερό
  • Λάδι
  • Χρώμα μαγειρικής
  • Ένα μεγάλο βάζο και ένα μικρότερο μπολ
  • Ένα πιρούνι

Γεμίζετε το βάζο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μικρότερο μπολ βάζετε 2-3 κουταλιές λάδι και προσθέτετε μερικές σταγόνες χρώματος (εμείς είχαμε κόκκινο, κίτρινο και μπλε).

βάζο

βάζο_1

Ανακατέψτε μέσα στο μπολ το λάδι με το χρώμα με ένα πιρούνι ώστε να σπάσετε τις σταγόνες σε μικρότερες.

βάζο_3

Ρίξτε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στο βάζο με το νερό και περιμένετε.

βάζο_4

Σιγά-σιγά το χρώμα θα αρχίσει να βυθίζεται μέσα στο νερό και να «ανατινάζεται», δηλαδή να διαλύεται δημιουργώντας πανέμορφους σχηματισμούς.

βάζο_5βάζο_6βάζο_7βάζο_8βάζο_9βάζο_10βάζο_11βάζο_12

Tips

  • Σε κάποια blogs το ίδιο πείραμα είχε μια παραλλαγή κατά την οποία το λάδι έμπαινε μέσα στο βάζο αφού έμπαινε το νερό και μετά πρόσθεταν τις σταγόνες με το χρώμα. Εμείς δοκιμάζοντας αυτή τη μέθοδο αρχικά είχαμε αποτυχία,  γιατί μάλλον δεν περιμέναμε αρκετά και ανακατέψαμε τα υλικά. Το μυστικό είναι να περιμένεις και αν χρειαστεί να ακουμπήσεις ελάχιστα το χρώμα αφού μπει στο νερό αν δεις ότι δεν έχεις αποτέλεσμα.
  • Χρειάζεστε μόνο μερικές σταγόνες χρώματος (εμείς βάλαμε μόλις 4 για το κάθε χρώμα).

βάζο_13βάζο_12

Αφού τα χρώματα είχαν αρχίσει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, η Χριστίνα πήρε μια κουτάλα και άρχισε να τα ανακατεύει μέχρι που το νερό έγινε σκούρο (από την ώρα που αρχίσαμε αυτός ήταν ο σκοπός της!!) Είχαμε όμως και συνέχεια. Της άδειασα το νερό με το λάδι και της έβαλα μόνο νερό. Βάλαμε στην αρχή μια σταγόνα κίτρινο και μετά μια σταγόνα μπλε. Έτσι το νερό μας έγινε πράσινο, κάτι που δεν επισήμανα στη Χ παρά περίμενα να το παρατηρήσει μόνη της όπως κι έγινε. Τώρα τελευταία προσπαθούμε να μάθουμε με ποιους συνδυασμούς προκύπτουν τα δευτερογενή χρώματα και αρπάζουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνετε για να το επισημαίνουμε.  Μετά έφτιαξε έναν πορτοκαλί ζωμό και έλεγε ότι μοιάζει με πορτοκάλι και μανταρίνι και αφού τελειώσαμε με τη «ζαχαροπλαστική» κάναμε και ένα τελευταίο πείραμα.

Αυτό.

βάζο_13

Βάλαμε μια καραμέλα μπλε smarties για δει και μόνη της πόσο χρώμα έχει επάνω της.

βάζο_14

Φοβερό έτσι;