Ετικέτες

, ,

Ξεκίνησα να διαβάζω στη Χριστίνα από τότε που ήταν πολύ μικρή, για την ακρίβεια έμβρυο.

Το πρώτο βιβλίο που άκουσε ή τουλάχιστον μου αρέσει να σκέφτομαι ότι το άκουγε ήταν ο κλασικός Μικρός Πρίγκιπας. Παράλληλα έφερνα εις πέρας τρελούς μονολόγους σκυμμένη προς τον αφαλό μου και άκουγα εκείνα τα cd με μουσική που αν την ακούσεις στα καλά του καθουμένου νομίζεις ότι έχεις πέσει σε νιρβάνα και γυρνάει το μάτι σου ανάποδα λες και έχεις μασήσει φύλλα δάφνης.

Όταν γεννήθηκε η Χριστίνα αρχίσαμε και τα πιο περισπούδαστα. Στην αρχή βιβλιαράκια με παπάκια, πιθηκάκια, ελεφαντάκια, τουκαν και γενικά όλα εκείνα τα ζώα που στην πλειοψηφία τους δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσει στη ζωή της (εκτός και αν συχνάζει σε ζωολογικούς κήπους ή πάει για σαφάρι με τους φίλους της). Μετά ήταν και τα μουσικά βιβλιαράκια που τα πατούσες και έβγαζαν κραυγές επίσης ζώων, τα άλλα με τα φρούτα και τα λαχανικά και πάει λέγοντας.

Προσπαθούσα σχεδόν πάντα να κρατάω κάποιο βιβλίο και κάτι να της εξηγώ. Έλεγα «ο,τι καταλάβει κέρδος είναι». Πραγματικά τώρα που μεγάλωσε, αν ο λόγος δεν είναι οτι έχει μέσα της κάποια έμφυτη δίψα για τα βιβλία, το γεγονός ότι από μωρό μεγάλωνε μέσα σε αυτά νομίζω ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αγάπη που τρέφει για τις ιστορίες.

Κάθε βράδυ διαβάζουμε χωρίς καμία εξαίρεση. Όσο κουρασμένη και αν είμαι δεν προδίδουμε το ritual! Η μόνη διαπραγμάτευση είναι το πόσα θα διαβάσουμε. Γιατί το ποια είναι φυσικά αποκλειστικά δική της επιλογή και εγώ η δόλια μπορώ να ψιθυρίσω μόνο ένα «ερχμ αυτό είναι μεγάλο για σήμερα» και ίσως αλλάξει γνώμη.

Και φυσικά αλίμονο αν ξεχάσω έστω και ένα κόμμα…

Έχει αρκετά βιβλία αλλά συνέχεια θέλω να της αγοράζω κι άλλα. Όλο βρίσκω ελλείψεις. Ας πούμε τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι δεν έχει πολλά παραμύθια. Και όσο μεγαλώνει βλέπω πως τα ήδη υπάρχοντα δεν την καλύπτουν.

Οπότε εδώ και 6 μήνες περίπου βγάλαμε την κάρτα μας και πηγαίνουμε στην δανειστική βιβλιοθήκη. Όταν είναι να πάμε, το συζητάμε από το προηγούμενο βράδυ και την επομένη είναι μες  τη χαρά. Βέβαια ένα παιδί θέλει να παίρνει τα ίδια και τα ίδια βιβλία κάθε φόρα αλλά ενίοτε  της λέω ότι είναι δανεισμένα για να δοκιμάσουμε να πάρουμε και κάτι διαφορετικό.

Πίστευα ότι μπορεί να «κολλάει» με κάποιο από αυτά και έτσι να καταντήσουμε να αγοράζουμε κάθε ένα από όσα δανειζόμαστε. Όμως έχει μπει στο νόημα και ξέρει ότι υπάρχει η μέρα που τα γυρίζουμε πίσω για να τα δανειστούν κι άλλα παιδιά.

Παρακάτω παραθέτω μια λίστα από τα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας αλλά και άλλα που έχουμε δανειστεί. Στην σημείωση κάτω από τον τίτλο θα προσπαθώ να προσδιορίσω την ηλικία αν και με αυτό το θέμα δεν πέφτουμε και πολύ μέσα. Διαβάζουμε ότι μας αρέσει πολύ, απλά προσέχω να είναι κάποιο βιβλίο που να μην τη δυσκολέψει στα νοήματα, να μην την μπερδέψει (αν απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες) και να μην την τρομάξει (γιατί την έχουμε πατήσει κατά κάποιο τρόπο). Από την άλλη προσέχω να μην είναι και απλοϊκό ή κάτι που θα βαρεθεί σίγουρα (αυτό το ξέρει κάθε μάνα για το δικό της παιδί).

Αρχίζω λοιπόν

…με την πολυαγαπημένη μας σειρά «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΑΛΑ» -ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

to mikro koala

to_mikro_koala_2Να γιατί είναι μερικές φορές υποκειμενική η ηλικία. Το πρώτο βιβλίο (έχουμε επτά) το πήραμε όταν ήταν 15 μηνών και ακόμα το διαβάζουμε άνετα. Μόνο που όταν το αρχίζουμε για να πάρουμε τη δόση μας πρέπει να διαβάσουμε τέσσερα. Το ξέρει απ’εξω και δεν τολμάω να αλλάξω σελίδα έχοντας ξεχάσει κάποια λέξη.

Μου αρέσει πολύ η εικονογράφηση του, συνοδευτικά με την ιστορία εξηγεί αντικείμενα των εικόνων και συναισθήματα των ηρώων.

 2. «ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ» –  ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

kaloi_tropoi to_spiti to_swma

 Η δεύτερη σειρά που απλά λατρεύουμε!  Έχουμε τέσσερα και κάποια άλλα τα δανειστήκαμε. Τόσες εικόνες και άπειρες αφορμές για συζήτηση. Νομίζω ότι τη Χριστίνα την έχουν στιγματίσει αυτά τα βιβλία. Πρωτοαγοράσαμε ένα από αυτά όταν ήταν περίπου 12 μηνών. Είναι σαφώς για μεγαλύτερα παιδιά εκτός και αν θέλεις απλά να εξηγείς τι βλέπετε με απλά λόγια.

*Δεν είχα και σε μεγάλη υπόληψη τον συγκεκριμένο οίκο, μάλλον επηρεασμένη από εκείνες τις επαναλαμβανόμενες σαν βασανιστήριο διαφημίσεις που πετυχαίνουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο για το οποίο φτιάχτηκαν. Ευτυχώς είπα να τους δώσω μια ευκαιρία J

 3. «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΕΧΕΙ ΑΥΠΝΙΑ» – ΨΥΧΟΓΙΟΣ

TOMIKROARKOUDAKIEXEIAIPNIA

Το δανειστήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα από τη βιβλιοθήκη, χωρίς να έχουμε θέμα με τον ύπνο, απλά γιατί μου άρεσε η εικονογράφηση και θεώρησα ότι θα ήταν ωραίο να διαβάζουμε για τον ύπνο, λίγο πριν τον…ύπνο.

Δεν περίμενα να της αρέσει τόσο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για τα παιδιά που όλο και κάποια δικαιολογία ψάχνουν ώστε να μην κοιμηθούν. Ηλικία 3 με 4.

4. «ΤΟ ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΜΑΛΛΙΑ» – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

to_skantzoxoirakiΠολύ όμορφο παραμύθι. Υπάρχει μια ένδειξη όπως είδα στο ίντερνετ 5+ αλλά νομίζω ότι και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να το παρακολουθήσουν και να το κατανοήσουν εξίσου καλά αν δεν βαριούνται τα λίγο μεγαλύτερα σε έκταση βιβλία.

Η δύναμη της φιλίας, η αυτοθυσία και η διαφορετικότητα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο βιβλίο αυτό.

5. «Η ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ» – ΚΕΔΡΟΣ

leuki_kai_mauri_sokolataΣτα πλαίσια της ίδιας θεματολογίας κινείται και το παραπάνω βιβλίο. Μια ιστορία για τον κοινωνικό ρατσισμό και τη διαφορετικότητα. Ένα βιβλίο που αγγίζει με πολύ προσιτό τρόπο ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και που το διαβάζουμε από το καλοκαίρι που το ανακαλύψαμε.

6. «Ο ΠΙΚΟ, ΤΟ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙ, ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ» – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

o_pikoΌπως λέει και ο τίτλος, είναι ένα υπέροχο βιβλίο για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τη χαρά, την αγωνία αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί όταν πρωτοπηγαίνει στο σχολείο.

Το δανειστήκαμε από τη βιβλιοθήκη και το διαβάζουμε κάθε βράδυ εδώ και μια εβδομάδα γιατί μάλλον η Χριστίνα μου λέει με τον τρόπο της πόσο θέλει να αρχίσει παιδικό…

*Εντελώς τυχαία, αποφασίσαμε την εβδομάδα που μας πέρασε να πάει η Χριστίνα παιδικό και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό τη βοήθησε αρκετά, αν και μάλλον προορίζεται για παιδιά που θα αρχίσουν το νηπιαγωγείο /δημοτικό.

 7. «Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΞΙΛΑΡΟΘΗΚΗΣ» – ΠΑΤΑΚΗΣ

i_xaraΗ Χαρά και το Γκουντούν είναι ένα βιβλίο που δανειστήκαμε από τη βιβλιοθήκη. Ούτε ζέστη ούτε κρύο. Προφανώς είναι απλά ένα διασκεδαστικό και χιουμοριστικό κομμάτι μιας σειράς βιβλίων των δύο φίλων. Ο Γκουντουνοφάγος είναι το τέρας από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει το Γκουντούν και δεν μας άφησε τίποτα περισσότερο πέραν μιας αντιπάθειας στον Γκουντουνοφάγο που την προλάβαμε για να μη γίνει φοβία, καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στη Χαρά ή στο Γκουνούν και για κάποιο μαζοχιστικό λόγο η Χριστίνα το ζητούσε όποτε πηγαίναμε στη βιβλιοθήκη, από συνήθεια γιατί δεν το διαβάζαμε και τόσο συχνά. Για να μην παρεξηγηθώ καθώς οι περισσότεροι λατρεύουν τον Τριβιζά, ίσως να μην ταιριάζει σε μένα και κατ’επεκταση σε αυτά που θέλω το παιδί μου να διαβάζει. Καταλαβαίνω ότι ο Γκουντουνοφάγος χρησιμοποιείται ως το εργαλείο για να ξορκίσουμε τους φόβους του παιδιού αλλά στην παρούσα φάση δεν μας εξυπηρέτησε σε κάτι.

*Αποδεδείχθηκε πως εγώ δεν είμαι τόσο μεγάλη φαν του Τριβιζά τουλάχιστον όσο αφορά τα βιβλία που απευθύνονται στην ηλικία της Χριστίνας.

 Εξαιρείται βέβαια η Φρουτοπία!

Για παράδειγμα, το βιβλίο του «ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΛΥΚΑΚΙΑ» από το οποίο είχα προφανώς μεγάλες προσδοκίες δεν μου άρεσε. Όπως και η «ΠΟΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΡΛΟΤΑ» .Αλλά επειδή μικρή  σημασία έχει το δικό μου γούστο μου στην προκειμένη περίπτωση, έπρεπε να δω τις αντιδράσεις της κόρης μου. Ούτε και η Χριστίνα τρελάθηκε. Ίσως δεν ήταν για την ηλικία της. Ίσως.

Πάντως για να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν της έχω διαβάσει ποτέ την Κοκκινοσκουφίτσα και τα 3 γουρουνάκια της τα έχω διαβάσει με μια παραλλαγή (καθώς Τα τρία μικρά λυκάκια γράφτηκαν σε αντιδιαστολή με τα τρία μικρά γουρουνάκια). Επειδή όμως έχω διαβάσει ότι οι δικές μας παραλλαγές μπορεί να είναι και επικίνδυνες τα αποφεύγω.  Οι λύκοι είναι από τα ζώα που έχω ιδιαίτερη αδυναμία και αυτή η ενσάρκωση του κακού στα περισσότερα παραμύθια με ενοχλεί.

8. «Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΟΥ  ΠΗΓΕ  ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΟΓΙΑΤΡΟ» –  ΚΕΔΡΟΣ

o_krokodeilosΤο βιβλίο το γνωρίσαμε την ίδια μέρα με το αμέσως προηγούμενο. Έχει γέλιο (εγώ το βρήκα αστείο σε πολλά σημεία), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι για την ηλικία της γιατί δεν μπορεί να μπει ακόμα στην αίσθηση του χιούμορ με την οποία ο Τριβιζάς γράφει σε αυτήν την ιστορία. Ωστόσο  το ζητάει και μάλιστα αυτή τη στιγμή βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι της και το διαβάζουμε καθημερινά, περισσότερο γιατί δίνει περιθώρια για θεατρινίστικη ανάγνωση, καθώς έχει πολύ το στοιχείο του διαλόγου μέσα και αφού περάσαμε τη φάση κατά την οποία δεν καταλάβαινε τον λόγο για τον οποίο κάποιος ή κάτι θέλει να τρώει χέρια.

Την πρώτη φορά, πριν μήνες, που το δανειστήκαμε, μας άφησε κουσούρι και για 3 μέρες δαγκώναμε χέρια. Το ξεπεράσαμε άμεσα αλλά ήταν πασιφανές ότι έγινε λόγο του βιβλίου. Η ηλικία που λέγαμε…

9.  «Ο ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ ΤΡΩΕΙ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ»  – ΚΕΔΡΟΣ

o_loukoulos

o loukouulos_1Επίσης πακετάκι με τα δύο προηγούμενα. Τριβιζάς με τις περίεργες και άγνωστες λέξεις μιλάει για τις περιπέτειες του Λούκουλου ο οποίος τρώγοντας, την μία φορά πυγολαμπίδες και την άλλη βότσαλα μπλέκει σε περιπέτειες. Μικρά βιβλιαράκια, με κάποιες έννοιες δύσκολες για πολύ μικρά παιδιά.

10. ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ

 «Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΥΓΚΑΣ» – «Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ»

Αγαπώ τον Αίσωπο και διαλέξαμε αυτούς τους δύο μύθους οι οποίοι είναι και διδακτικοί και δίνουν αφορμή για συζήτηση. Τα πήραμε από το Jumbo αλλά θα προτιμούσα να τα έβρισκα σε καμιά καλύτερη έκδοση.

11. «ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΛΟΥ» – ΛΙΒΑΝΗ

louΠανέμορφο βιβλίο, με ωραίες εικόνες, μεγάλο με σκληρό εξώφυλλο. Μου άρεσε γενικά η αισθητική του. Μιλάει για τα παιδιά που αποκτούν πληθώρα παιχνιδιών τα οποία βαριούνται εύκολα και κάποια μέρα ξεχνάν κάποια από αυτά ίσως μέσα σε κάποιο μπαούλο και δεν τα ξαναπαίζουν.

12. «ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ» – ΛΙΒΑΝΗ

kane_mia_euxiΤης Emma Thomson και αυτό όπως και το προηγούμενο. Εντάσσεται σε σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστές την Φίλι και τον φίλο της τον Πάντα. Όμορφο βιβλίο, ωραία εικονογράφηση με εικόνες που ξεπετάγονται μπροστά σου. Η Φίλι δεν ξέρει πόσο χρονών είναι και ο Πάντα θα τη βοηθήσει να το ανακαλύψει μέσα από τις αναμνήσεις που έχει σε κάθε μια εποχή του χρόνου.

Προορίζεται για παιδιά από 3 έως 6 αλλά είναι από τα πρώτα βιβλία της βιβλιοθήκης μας και της το διαβάζω από πάρα πολύ μικρή.

13. «ΟΙ ΠΙΠΙΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» – ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

pipilesΓια τα παιδάκια που χρησιμοποιούν πιπίλα και θέλετε να την κόψουν. Η Χριστίνα την έκοψε με μια ιστορία που της είπα και απλά «έπιασε», δεν ξέρω αν βοήθησε τότε το βιβλίο. Πάντως είναι έξυπνο, δεν είναι ενοχικό και στο τέλος της σελίδας παραθέτει και tips από ψυχολόγους.

14. «ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ» – ΛΙΒΑΝΗ

tin_wraΓια μικρά παιδιά που μαθαίνουν τα ζώα και εισάγονται στον κόσμο της αριθμητικής.. Μεγάλες εικόνες, υπέροχα ζωγραφισμένες. Κάθε σελίδα και ένα διαφορετικό ζώο. Κάθε φορά ο αριθμός των ζώων μεγαλώνει. Ένα τιγράκι, δύο ποντικάκια κτλ. Είναι ιδανικό για διάβασμα πριν τον ύπνο.

Όπως είναι γνωστό το παραμύθι στην ουσία του μιλάει για την πάλη του καλού και του κακού και ένα παιδί είναι απαραίτητο να έρθει κοντά με αυτές τις έννοιες και το διαχωρισμό τους, καθώς και να οδηγηθεί στο δρόμο προς  την κάθαρση που επέρχεται πάντα στο τέλος. 

Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα κλασικά παραμύθια. Έχουμε διαβάσει μόνο το Ασχημόπαπο, το οποίο και για καιρό ήταν από τα αγαπημένα της, τη Χιονάτη και τη Σταχτοπούτα.

Με τα τελευταία δύο η Χριστίνα ανακάλυψε μια διαφορετική πλευρά του κόσμου. Εντυπωσιαζόταν από το γεγονός ότι η Χιονάτη έπεφτε κάτω λιπόθυμη με το μήλο της κακιάς μάγισσας, με το γεγονός ότι σκόπιμα εκείνη ήθελε να της κάνει κακό και πολλές φορές μου ζητούσε να διαβάσουμε μόνο κείνα τα κομμάτια. Ήταν βέβαιο ο καιρός που κάναμε τη μεγάλη εκείνη συζήτηση για το καλό και το κακό.

*Μια υπέροχη εκπομπή για τα παραμύθια προβλήθηκε από τη ΝΕΤ και τη Β. Φλέσσα  η οποία αξίζει όχι μόνο για την καλεσμένη της κ. Σμαράγδας Μανταδάκη-Παπαδοπούλου, αλλά και για το παραμύθι που εκείνη εξιστορεί στο τελευταίο πεντάλεπτο και αφορά στην αγάπη και που έχει  γίνει από τα αγαπημένες μας. Όπως λέει και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διδακτικής της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Τα παραμύθια κάνουν καλό στην ψυχή μας. Είναι η ταυτότητα μας»

Θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις σχετικά με τα βιβλία της Χριστίνας. Κάθε βιβλιοπρόταση εννοείται δεκτή!!!