Ετικέτες

, , , ,

Τα παιχνίδια ρόλων συγκαταλέγονται στα τοπ παιχνίδια που ενθουσιάζουν τη Χριστίνα.

Κούκλες, φανταστικοί χαρακτήρες, ιστορίες μπλεγμένες με στοιχεία της καθημερινότητας, ο,τι είδε ή άκουσε και την έχει συναρπάσει, αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή και άλλα που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα γινόταν αξεσουάρ μιας ιστορίας, όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για παιχνίδι.

Τους τελευταίους μήνες μου αναθέτει έναν ρόλο από μόνη της και προσποιούμαστε ότι είμαστε χαρακτήρες καρτούν, ή αγόρια ή ήρωες παραμυθιών. Αυτό μπορεί να κρατήσει και όλη μέρα κατά την οποία η Χριστίνα να με φωνάζει Μίνι ή Ραφαήλ…απόλυτα φυσιολογικές συμπεριφορές ενός κοντά τρίχρονου παιδιού.

Η φαντασία είναι ένα από τα πιο μαγικά «εργαλεία» του ανθρώπινου μυαλού. Η έλλειψη της μεγαλώνοντας είναι ένας από τους λόγους που λίγο λίγο χάνεις την παιδικότητα σου.

Πατώντας λοιπόν πάνω σε αυτόν τον καμβά των παιχνιδιών ρόλου η γνώση μπορεί να μεταλαμπαδευτεί εύκολα σε ένα παιδί χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός.

Η Χριστίνα έχω παρατηρήσει ότι δεν διασκεδάζει και βαριέται ευκολότερα όταν της προσφέρω στείρα γνώση, είτε αυτό είναι να καθίσουμε κάτω και να μάθουμε ‘στεγνά’ να μετράμε είτε να μάθουμε ας πούμε κάποιου τύπου γεωγραφία. Τραγούδια, διήγηση αυθόρμητων ιστοριών αυτοσχεδιασμού ή κάποια πολύ ήρεμη στιγμή της ημέρας μπορεί και πάλι να γίνει αφορμή για μάθηση αλλά όλα γυρνάν και πάλι στο παιχνίδι. Η μάθηση σε αυτές τις ηλικίες περνάει μέσα από αυτό  και είναι απόλυτα λογικό.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα παιχνιδιών ρόλων που έχουμε παίξει κατά καιρούς και στα οποία η διασκέδαση δεν αποκλείει τη μάθηση.

  • Το ασανσέρ.

Βρίσκομαι στο ασανσέρ της δανειστικής βιβλιοθήκης κρατώντας βιβλία στο χέρι για επιστροφή. Με το άλλο μου χέρι κρατάω αριθμούς (ξύλινα κομμάτια από παζλ) και τους έχω στερεώσει στην πλάτη της συρταριέρας. Μου είναι αδύνατον να πατήσω τον κατάλληλο αριθμό για να βρεθώ στον όροφο που θέλω. Όμως δεν είμαι μόνη μέσα στο ασανσέρ. Συναντάω ένα κοριτσάκι και πολύ ευγενικά της ζητάω να με βοηθήσει αφού γνωριστούμε. Εκείνη το κάνει με μεγάλη της χαρά.

Σκοπός είναι να πατήσει το σωστό νούμερο από αυτό που θα της πω. Όταν θα το κάνει παίρνει τα βιβλία και τα πηγαίνει στην ντουλάπα στο «παιδικό τμήμα» ή στο τμήμα ενηλίκων ανάλογα με την εντολή που θα της δώσω.

Το παιχνίδι το άρχισε η Χριστίνα ενώ δεν είχα φανταστεί τον τρόπο που θα παίζαμε και πάλι με αριθμούς.

Σίγουρα το παιδί πρέπει να μάθει την έννοια των αριθμών σε αυτήν την ηλικία και όχι τόσο το σύμβολο αλλά πραγματικά το διασκέδασε απίστευτα και ζητάει συχνά να παίζουμε ασανσέρ.

Έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη βιβλιοθήκη, τα παιδικά βιβλία, το διάβασμα, τα βιβλία των ενηλίκων, για την ευγένεια, φυσικά για τους αριθμούς και τέλος  η Χριστίνα έχει την ευκαιρία να κάνει δρομολόγια τρέχοντας κάνοντας τη «γυμναστική» της.

  • Πάρτυ γενεθλίων.

Πολύ συχνά παίζουμε το πάρτυ. Μια από τις κούκλες της έχει πάρτυ και την επισκέπτονται όλες οι άλλες, οι αρκούδες, οι λαγοί, η Μίνι, και ότι άλλο βρεθεί μπροστά μας.

Η τούρτα είναι από play-doh, την μοιράζουμε αφού την κόψουμε σε κομμάτια, όλοι οι ήρωες φέρνουν από κάποιο δώρο μαζί τους.DSC04767 DSC04765 DSC04770

Την τελευταία φορά που το παίξαμε, τα play-doh πήραν σχήμα σαπουνιών. Το κάθε ένα από αυτά είχε το αρχικό γράμμα του ονόματος της κάθε κούκλας. Έτσι ξαναθυμηθήκαμε τα γράμματα και παίξαμε για ακόμα μια φορά το παιχνίδι «λέμε τι αρχίζει από Α ή Β κτλ» που της αρέσει πολύ.

(η παρακάτω φωτογραφία είναι ένα παιχνίδι κατηγοριοποίησης που σκοπός είναι να βάλεις αντικείμενα κάτω απο το αντίστοιχο γράμμα της λέξης απο το οποίο αρχίζουν και έχει να κάνει με το «λέμε τι αρχίζει απο Α ή Β)

DSC04550

  • Δεν θυμάμαι από τότε που γεννήθηκε η Χριστίνα να υπήρξε ποτέ περίοδος που να μην της άρεσε το νερό. Έτσι από τότε μάλλον που άρχισε να περπατάει, που την έχανες που την έβρισκες σκαρφάλωνε στους νεροχύτες και το καλοκαίρι ήταν αγκαλιά με το λάστιχο του ποτίσματος κάνοντας μπάνιο. Δεν υπάρχει παιχνίδι της που να μην έχει πλύνει. Το νερό την ηρεμούσε πάντα ακόμα και της φορές που δεν είχε πολύ διάθεση. Δεν είναι πάντα παιχνίδι ρόλων γιατί μόνο και μόνο να έχει ένα σαπούνι στο χέρι και νερό της αρκεί.

Ωστόσο, έχει βαφτίσει τα Playmobil  με διάφορα ονόματα, έχει πάρει λεκάνες γεμάτες με νερό και σαπούνια για να καθαρίσει τα παιχνίδια της και έχει κάνει μπάνιο της κούκλες της για να της βάλει να κοιμηθούν καθαρές και να χτενίσει τα μαλλιά τους (έχω βάλει μέχρι και μαλακτικό δικό μου για να ανοίξουν αυτά τα μαλλιά αλλά μάταιο….ράστα το μαλλί). Την τελευταία φορά άπλωσε με μανταλάκια και έμαθε να διπλώνει τα ρουχάκια τους.DSC04432DSC03004DSC02789

Υ.Γ. Αδυναμία έχει και στις κρέμες  (χεριών, σώματος, οτιδήποτε μπορεί να απλωθεί πάνω  της και από το να τις βάζει πάνω της, της δίνω τις κούκλες της οι οποίες γίνονται μέσα στη λίγδα αλλά πολύ το χαίρεται…

DSC04469