Υπάρχουν διαφόρων λογής άνθρωποι.Και κοπής. Δεν θα μπω στην διαδικασία κατηγοριοποίησης τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παλεύω καθημερινά με τη Χριστίνα για το πώς θα της διδάξω το καλό και το κακό. Γιατί ενδιαφέρεται να μάθει. Γιατί δεν της είχα αναφέρει ποτέ αυτές τις δύο λέξεις για να ξεχωρίσω πράγματα,καταστάσεις ή ανθρώπους, παρά μόνο της έλεγα και της λέω πόσο καλό παιδί είναι, αυθορμήτως, γεγονός που με έκανε να πέσω στην παγίδα από μόνη μου. Δεν συμπαθώ τα κλασικά παραμύθια για τον ίδιο λόγο. Κι όμως διατείνονται ότι πρέπει να διαβάζονται στα παιδιά και έτσι κι εγώ δειλά δειλά τις έχω διαβάσει τα πιο ανώδυνα. Και έτσι άρχισε να με ρωτάει γιατί η κακιά μάγισσα είναι κακιά και οι αδερφές της Σταχτοπούτας επίσης.

Πάντα της λέω ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά. Αλλά παιδιά που μπερδεύονται, που χάνουν τον δρόμο τους, που ξεχνιούνται. Και αυτό το έχει μάλλον κατανοήσει αρκετά γιατί ποτέ δεν μου χαρακτηρίσει ένα παιδί ως κακό. Δυσκολεύομαι όμως. Μια μέρα της εξηγούσα 2-3 κατηγορίες ‘κακών’ ανθρώπων και ένιωθα και εγώ η ίδια άβολα. Επιγραμματικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Και είχε τα αυτιά της τεντωμένα. Όμως βλέπω ότι αυτήν την κουβέντα θα την βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας από εδώ και στο εξής.

Όμως δεν θα μιλήσω για τους ‘καλούς και τους κακούς’ αλλά για κάποιους και πιο συγκεκριμένα κάποιες.

Υπάρχουν λοιπόν γυναίκες που θαυμάζω. Γυναίκες που ‘πέφτω’ επάνω τους σε blogs συνήθως ή άλλα sites. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που έχουν ξεπεράσει δυσκολίες ή έχουν νικήσει τους φόβους τους, ή έχουν επιδείξει θαυμαστά επίπεδα θάρρους και αποθέματα κουράγιου που δεν μπορώ ούτε κατά φαντασία να προσεγγίσω. Είναι τα λαμπρά εκείνα μυαλά. Τα κορίτσια με το ταπεραμέντο, οι γυναίκες που φτιάχουν πράγματα με τα χέρια τους, από κοσμήματα, μέχρι κατασκευές για τα παιδιά τους, που μπλογκάρουν ασύστολα σαν χείμαρροι που δεν μπορούν να κοπάσουν, γυναίκες που έχουν απίστευτο χιούμορ, εξυπνάδα που τσακίζει κόκαλα, γνώσεις που σε μαγεύουν και ένα αδιαπραγμάτευτο ταλέντο γραφής που ρέει σαν νεράκι. Γυναίκες νοικοκυρές που μαγειρεύουν, έχουν χρόνο για να ασχολούνται δημιουργικά με τα παιδιά τους, έχουν εμπεριστατωμένη άποψη και ταυτόχρονα χρόνο για blogging. Με εξουθενώνουν οι ρυθμοί τους μόνο που τις σκέφτομαι!! Γυναίκες με πορείες άξιες. Με καθοριστικές πορείες ενίοτε.

Όλες αυτές ήταν ένα από τα εφαλτήρια μου. Γιατί βλέπεις ότι κάποιες τα καταφέρνουν καλύτερα από εσένα και το ‘καλό’ πρέπει να φαίνεται και να λέγεται. Και το κυριότερο να είναι παράδειγμα. Γιατί αρκετά με τα παραδείγματα προς αποφυγή..